Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за общинската собственост, които облекчават процедурите по принудително отчуждаване на имоти – частна собственост, за общински нужди.

Целта, според вносителите от ГЕРБ, е да се осигури приоритетното и своевременно изграждане на общински обекти – публична общинска собственост от първостепенно значение за общините.

В законопроекта се дава легална дефиниция на понятието обекти от първостепенно значение.

Поправките предвиждат общината да може да влезе във владение на имоти или на части от имоти, представляващи незастроени земеделски земи или гори и земи от горския фонд, и да започне строителството преди да е влязла в сила заповедта за отчуждаване.

Това може да става при условие, че е издадено разрешение за строеж на обекта и обезщетението за отчуждаване е преведено по сметка на собствениците.

В проекта е записано, че ако в определения от закона срок дължимото обезщетение не бъде преведено, заповедта за отчуждаване се обезсилва.

Предлагат се и разпоредби, регламентиращи сроковете и условията, в които собственици на имоти могат да предявят исканията си за отмяна на отчуждаването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase